Upcyclen?

Als je een sieraad hebt ontvangen van je ouders of grootouders, maar het niet naar wens vindt om te dragen, bestaat de mogelijkheid om er een nieuw juweel van te laten maken.
Soms is het niet nodig om het sieraad te smelten; bijvoorbeeld van een trouwring kunnen wellicht twee smallere ringetjes worden gemaakt, of het kan kleiner worden gemaakt en voorzien van edelstenen of diamanten.

Een hanger kan verkleind worden of in tweeën gezaagd.
Als dit niet mogelijk is, kan overgegaan worden tot het smelten van het goud en het behouden van de edelstenen, mits deze nog in goede staat zijn.

Het is raadzaam om hiervoor een afspraak te maken, zodat we samen kunnen bespreken wat de beste opties zijn.
De prijzen variëren afhankelijk van het maatwerk dat je in gedachten hebt.
Bekijk zeker ook de veelgestelde vragen (FAQ’s) onderaan voor meer informatie.

Van oud naar nieuw

Juwelen in oud goud

Hieronder zie je enkele voorbeelden van oude sieraden die zijn omgevormd tot nieuwe juwelen

Kathleen

Van de trouwring van haar man heb ik 2 ringen gemaakt. Eentje met een door Kathleen gekozen saffier en de andere met gehamerde structuur. Ze kan deze samen dragen, dichtbij haar eigen trouwring.

Wendy

De trouwringen van haar grootouders heb ik gesmolten en er een nieuwe ringband van gemaakt. De zetkastjes zijn van nieuw goud gemaakt. Wendy wou er graag de geboortestenen voor juli en augustus in verwerkt hebben. Dit zijn een peridoot en robijn.

Lana

Er was goud over van de trouwringen van Wendy's grootouders. Dit heb ik gesmolten tot een hangertje met organische vorm en er diamantjes in X-letter A in laten zetten. Zo kan haar dochter Lana ook iets tastbaars dichtbij zich dragen.

Lins

Voor Lins heb ik de trouwring van haar papa kleiner gemaakt tot een pinkring. Ik heb de gravure aan de binnenkant intact gehouden en er 4 diamantjes in laten plaatsen als symbool van haar gezin van 4.

Ellen

Dit is een ring die ik gemaakt heb voor mezelf. Toen mijn papa mij zijn gouden zegelring gaf, wou ik er iets mee doen. Maar ik had op dat moment nog nooit gewerkt met oud goud, het was dus mijn eerste experiment. Ik wou het eenvoudig houden dus heb ik van een stukje van de ring een bolletje gesmolten en dit op een zilveren ring geplaatst. De combinatie van beide edelmetalen omdat ik graag afwissel, maar de ring altijd wil kunnen dragen. En dat doe ik ook. Als je me ziet en ik heb mijn ringen aan, dan zit deze er altijd bij. Met een ander stuk heb ik een ring voor mijn zus gemaakt.

FAQ

Je maakt een afspraak, brengt het goud mee, en ik onderzoek het gehalte en weeg het stuk. We bespreken de mogelijkheden en het ontwerp, en na goedkeuring van beide partijen gaan we van start.

Belangrijk om te weten is dat er van het ingebrachte goud vaak niets overblijft. Het kan zelfs noodzakelijk zijn om nieuw goud toe te voegen. Soms is het ook mogelijk dat het verwerken van het oude goud niet succesvol is, bijvoorbeeld als het te broos blijkt te zijn. In een dergelijk geval wordt dit met jou besproken. Je krijgt het oude goud dan terug, maar houd er rekening mee dat dit in gesmolten vorm zal zijn.

Ik werk uitsluitend met 18kt geel- of roségoud. 14kt is ook mogelijk, maar de mogelijkheden zijn beperkter. Wat betreft zilver en wit goud, deze bevatten vaak sporen van rodium, een stof die giftig is en vrijkomt bij het verhitten van het edelmetaal. Om die reden smelt ik deze niet. Fijne kettingen worden ook niet gesmolten, omdat ze vaak sterk vervuild zijn.

Ja, dit is mogelijk, op voorwaarde dat de edelstenen nog in goede staat verkeren. Diamanten die nog heel zijn, kunnen sowieso hergebruikt worden in het nieuwe ontwerp.

Nee, helaas is het zo dat het proces van upcyclen meer tijd en energie met zich meebrengt dan te starten met nieuw goud. Vaak is een upcycled juweel zelfs iets duurder dan een juweel met nieuw goud. Daarom laat je oud goud ook best alleen verwerken als je er emotionele waarde aan hecht.

Wat je kunt overwegen, is het oude goud inwisselen bij een gerenommeerd goudwisselkantoor. Het bedrag dat je hiervoor ontvangt, kun je dan gebruiken voor het aanschaffen van een nieuw juweel.

Ik ben geen handelaar in oud goud.

Helaas is dat niet mogelijk, maar we kunnen wel samenwerken om een oplossing te vinden waar jij tevreden mee bent.

Ja, omdat er voor jou een emotionele waarde aan hangt, is het belangrijk dat het wel degelijk gebruikt wordt. Soms is het echter nodig om nieuw goud toe te voegen. Het kan ook voorkomen dat het niet mogelijk is om een nieuw juweel te maken omdat het goud te broos blijkt te zijn.

Deze situatie wordt altijd met jou besproken, en op voorhand worden duidelijk de risico’s vermeld. Als het niet mogelijk is om het oude goud te verwerken, wordt het terug aan jou overhandigd, en samen zoeken we naar een alternatieve oplossing. Het is ook goed om te weten dat in een juweel met oud goud altijd oneffenheden kunnen voorkomen, omdat oud goud een eigen karakter kan hebben.

Het oude goud kan perfect gecombineerd worden met nieuw goud of zelfs wit goud. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de zettingen voor de edelstenen en diamanten altijd van nieuw goud zijn. Dit komt doordat nieuw goud steviger is dan oud goud, wat essentieel is voor de duurzaamheid en veilige bevestiging van de edelstenen.

We kunnen samen kijken naar een ontwerp dat binnen een meer betaalbaar budget past.

Een nieuw juweel

Heb je een vraag? Bespreek je liever jouw juweel persoonlijk met mij?
Dit kan op afspraak via het contactformulier.

Volg ons